«Амаральна». Что в 91 году говорили о памятнике Ленину в Светлогорске

491
 

Совсем недавно мы опубликовали перевод статьи «Свабоды» о памятнике Ленину, который должны были установить в центре Светлогорска, но так и не сделали это. Авторы того материала не запостили фотоснимки 14-метрового монумента. И мы решили поискать их самостоятельно.

От различных источников стало известно, что Ленин действительно какое-то время находился где-то на территории «Серебряных ключей». Далее появилась информация, что фотоснимок памятника публиковали в одной из заметок «Светлагорскiх навiнах» (№122 от 19 октября 1991 года) под названием «Ленiн пад… плотам», автором значился А.Любимов. Однако в подшивке издания за нужный год, находящейся в Центральной библиотеке, необходимый номер отсутствовал.

14-метровый памятник Ленину в Светлогорске
Снимок одной из страниц книги Виктора Романцова «Зведаная зямля. Светлагоршчына ў пытаннях і адказах»

Мы пошли дальше и нашли снимок газеты в книге Виктора Романцова «Зведаная зямля. Светлагоршчына ў пытаннях і адказах». Далее выяснилось, что в других номерах «Навiн», оказывается, публиковались мнения жителей Светлогорска об этом памятнике и это тоже достаточно интересно.

«Светлагорскiя навiны» №125 (7505) от 26 октября 1991 года:

Амаральна. Прачытаў артыкул «Ленiн пад… плотам» i хачу выказаць сваё меркаванне. Лiчу, i нават упэўнены, што ставiць помнiк Ленiну ў нашым горадзе — амаральна. Прайшла эпоха падману народа, i ў гэтым упэўнiваюць 74 гады хаосу, у якiм усе мы жылi i жывем. Хопiць!С.Баброў, жыхар Кастрычнiцкага мiкрараёна
Газета «Светлагорскiя навiны» №125 (7505) от 26 октября 1991 года

Свое мнение в редакцию газеты также направлял и сам Романцов, тогда еще студент ГГУ им.Ф.Скорыны. Вот отрывок из его артикула «Навошта помнiк?» в 129 номере газеты «Светлагорскiя навiны» от 5 ноября 91 года:

На думкі і меркаванні многіх уплывае такі фактар, як «каўбасная ідэалогія». Ёсць каўбаса ці гарэлка ў краме — быць помніку Леніну, няма — не трэба. Аднак пазбавімся і ад такіх, з дазволу сказаць, аргументаў. Падыдзем да пытання, як кажуць, цывілізавана, з нацыянальнага пункту гледжання, бо мінавіта так і арыентуюцца ва ўсіх дэмакратычных, незалежных, суверэнных краінах. Што ж зрабіў нашай Баларусі У.І.Ленін, каб мы яго так шанавалі?

У 1921 годзе Ленін ратыфікаваў Рыжскую дамову, у выніку якой Беларусь падзялілі: заходнюю яе частку аддалі кайзераўская нямеччыне. У 1918 годзе быў разагнаны першы Усебеларускі кангрэс у Смаленску. З дапамогай Леніна і Сталіна ў тым жа годзе ў першы ўрад БССР увайшлі толькі два беларусы.

…Тое, што помнік Леніну ляжыць на зямлі, дзесьці за горадам — гэта нецывілізавана. Трэба яго захаваць для будучыні, для таго часу, калі мы сапраўды станем беларусамі, вартымі гэтага слова, калі вернем усе свае здабыткі.

Газета «Светлагорскiя навiны» №129 (7509) от 5 ноября 1991 года